Hvordan skal fremtidens system for høyere utdanning se ut?

Arrangør
Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF)
Dag
Mandag 12.8 2024 11:00 - 12:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Utdanning
Språk
Norsk
Sted
Arendals Fossekompani
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Takterrassen, inngang fra Pollen (Langbryggen 9) 
Antall plasser i lokalet
100
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Runa Fiske, Studentkoordinator, LO
Kristoffer Andreas Haugen, Leder, Unio-studentene
Alexander Liane, Nesleder, Fagforbundet Ung
Thea Tuset, Leder, Organisasjon for Norske fagskolestudenter (ONF)
Halvor Endrerud stiller, Generalsekretær, AUF
Kontaktperson
Ola Nyhus, Generalsekretær, Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF), 95455681, post@fagskolestudent.no
Nettside
http://www.fagskolestudent.no
Facebook
www.facebook.com/OnfOrganisasjonForNorskeFagskolestudenter
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Hva skal høyere utdanning tilby, hva skal samfunnsmandat(ene) være og hvor vil vi med høyere utdanning?

Det er et sterkt behov for å se nærmere på dimensjonering innen høyere utdanning og fordelingen mellom høyere akademisk og høyere yrkesfaglig utdanning (HUY). I 2024 er det mellom 300 000 og 350 000 som tar høyere utdanning i Norge. Under 10% av disse tar høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoler), og over 90% tar høyere akademisk utdanning (universitet og høyskoler).

Norsk industri trenger flere med HYU i framtiden. Norsk helsevesen trenger flere helsefagarbeidere med HYU i framtiden. Grønn omstilling krever flere med teknisk HYU. Kompetansebehovsutvalgets (KBU) temarapport 2022 understreker at utviklingstrekk som digitalisering, aldrende befolkning og det grønne skiftet gjør at etterspørselen etter høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) med all sannsynlighet også vil øke i fremtiden. KBU fremhever viktigheten av at HYU får en større plass i dagens utdanningssystem.

For at dette skal bli en realitet mener ONF at utdanningene må være anerkjente, synlige og fremstå som naturlige deler av en karrierevei. Skal vi oppnå dette, og derigjennom dekke det kritiske kompetansebehovet, må finansieringen av fagskolesektoren styrkes, HYU må tilbys på nivå 6-8 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR) og HYU må få en tilkobling til European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS).

I denne paneldebatten ønsker vi å få med helt sentrale ungdomspolitikere for å diskutere hvordan systemet for høyere utdanning skal se ut i fremtiden. Vi ønsker at paneldeltakerne er visjonære på vegne av utdanningssektoren.

Innledning ved UNiO-studentene, Norsk studentorganisasjon (NSO), Fagforbundet Ung og Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF).

Politisk debatt med representanter fra de fire ungdomspartiene Fremskrittspariets ungdom (FpU), Unge Høyre (UH), Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) og Sosialistisk Ungdom (SU)

Runa Fiske, Studentkoordinator i LO-studentene, leder arrangementet.

Hopp til toppen