Ubehagelige ytringer – ytringsrom i bedrifter og fagbevegelse

Arrangør
Fafo
Dag
Tirsdag 13.8 2024 15:45 - 16:30
Arrangementstype
Seminar
Tema
Arbeidsliv
Språk
Norsk
Sted
MS Lofoten
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Hovedsal/Restauranten
Antall plasser i lokalet
100
Medvirkende
Nina Melsom, direktør arbeidsliv, NHO
Julie Lødrup, førstesekretær, LO
Jonas Bals, forfatter og rådgiver, LO
Vidar Strømme, advokat og ekspert på ytringsfrihet
Sissel Trygstad, forskningssjef, Fafo
Kristin Alsos, forsker, Fafo
Tone Fløtten, forsker, Fafo
Kontaktperson
Stein Roar Fredriksen, informasjonssjef, Fafo, 99591959
Nettside
https://www.fafo.no/
Facebook
www.facebook.com/Fafo.info/
X / Twitter
@fafoinfo
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Ytringsfriheten har sterk beskyttelse – også i arbeidslivet. Samtidig kan både bedrifter og organisasjoner ha et rettmessig behov for å beskytte sine interesser fra ubehagelige ytringer. Hva som oppleves som ubehagelige ytringer vil like fullt variere. Vi diskuterer rommet for arbeidstakeres ytringer. Hvor går grensen for hva som anses som akseptabelt å ytre seg offentlig og hvordan skal bedrifter og fagbevegelse håndtere det som oppleves som ubehagelige ytringer?

Du møter først Direktør Arbeidsliv i NHO Nina Melsom og LOs førstesekretær Julie Lødrup. De diskuterer hvordan ytringsrommet ser ut fra et overordnet nivå og hvor de mener grensene går for hva som er akseptable ytringer. Har det for eksempel noe å si om den som ytrer seg er tillitsvalgt eller en vanlig arbeidstaker, og hvor stort bør rommet være for å uttale som om politiske spørsmål?

Dernest skal Jonas Bals, forfatter og rådgiver i LO og Vidar Strømme, advokat og ekspert på ytringsfrihet diskutere hva som begrenser ytringsrommet sett fra deres ståsted. Hva skjer når ytringer fra fagbevegelsen blir ytterliggående? I Tyskland har fagforeninger med bånd til ytre høyre fått fotfeste i bedriftsdemokratiske fora. Kan noe tilsvarende skje i Norden og Norge, og hvordan kan en slik utvikling møtes med legitime midler?

Hopp til toppen