- Arrangør
- Norges museumsforbund, Museene på Sørlandet, Norsk ICOM
- Dag
- Tirsdag 13.8 2024 19:00 - 20:00
- Arrangementstype
- Debatt
- Tema
- Demokrati
- Kultur
- Språk
- Norsk
- Sted
- D/S Hestmanden
- Stedsbeskrivelse
- Lasterommet
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 80
- Medvirkende
- Sandra Márjá West, politisk rådgiver, Sametinget
- Håvard Bustnes, regissør, Up North Film
- Thomas V.D. Hagen, historiker, leder forskning, Arkivet/VAM
- Ann Kristin Kristensen, leder pedagogisk avdeling, Narviksenteret
- Liv Ramskjær, ordstyrer, Norges museumsforbund
- Kontaktperson
- Liv Ramskjær, Norges museumsforbund, 92427878, LR@museumsforbundet.no
- Nettside
- http://www.museumsforbundet.no
- www.facebook.com/Museumsforbundet/
- X / Twitter
- @Museumsforbunde
- Universell utforming
- Nei
- Miljøprofil
- Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
I arbeidet med å følge Helge Ingstads fotspor i Sierra Madre på jakt etter Geranimos tapte Apache-stamme, møtte regissør Håvard Bustnes en rekke utfordringer. I arbeidet med å nøste opp i historien Ingstad skriver om i boken Apache-indianerene – Jakten på den tapte stamme fra 1939, erfarte Bustnes at alle ikke var like villige til å fortelle og dele kunnskap. Prosjektet ble stilt overfor nye perspektiver som ledet til etiske utfordringer og refleksjoner knyttet til spørsmålet om hvem som har rett til å fortelle og dele kunnskapen om urfolks liv og historie.
I mange museer er dette et svært aktuelt tema, og ofte kjenner museumsansatte på en berøringsangst når man skal formidle historien til urfolk og minoriteter, utsatte og marginaliserte grupper. Med berøringsangsten forsvinner også berøringsmotet. Resultatet blir gjerne at man unnlater å formidle viktige aspekter ved for eksempel den lokale samiske historien. Slik mister både det samiske samfunnet og det øvrige lokalsamfunnet vesentlig kunnskap.
Med bakgrunn i filmen "Geronimos tapte stamme", og dens tilknytning til den amerikanske urbefolkningen, og erfaringer med formidling av historien til samene som urfolk diskuterer vi hvilke utfordringer som vi møter i formidlingen av urfolks historie og reiser spørsmålet om hvem som kan fortelle disse historiene. Filmen skal ha premiere under filmfestivalen i Haugesund rett etter Arendalsuka, men vi vil vise noen klipp under arrangementet.
Siden det ikke er enkelt å strømme gjennom skroget til Hestmanden vil arrangementet vil filmes og gjøres tilgjengelig på Museusmforbundets YouTube-kanal etter arrangementet.