Hvem kan fortelle urfolks historie?

Arrangør
Norges museumsforbund, Museene på Sørlandet, Norsk ICOM
Dag
Tirsdag 13.8 2024 18:30 - 19:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Demokrati
Kultur
Språk
Norsk
Sted
D/S Hestmanden
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Lasterommet
Antall plasser i lokalet
80
Medvirkende
Birgitta Fossum, Norsk ICOM/Saemien Siste
Håvard Bustnes, regissør, Up North Film
Thomas V.D. Hagen, Arkivet/VAM
NN, nn
Kontaktperson
Liv Ramskjær, Norges museumsforbund, 92427878, LR@museumsforbundet.no
Nettside
http://www.museumsforbundet.no
Facebook
www.facebook.com/Museumsforbundet/
X / Twitter
@Museumsforbunde
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

I arbeidet med å følge Helge Ingstads fotspor i Sierra Madre på jakt etter Geranimos tapte Apache-stamme, møtte regissør Håvard Bustnes en rekke utfordringer. I arbeidet med å nøste opp i historien Ingstad skriver om i boken Apache-indianerene – Jakten på den tapte stamme fra 1939, erfarte Bustnes at alle ikke var like villige til å fortelle og dele kunnskap. Prosjektet ble stilt overfor nye perspektiver som ledet til etiske utfordringer og refleksjoner knyttet til spørsmålet om hvem som har rett til å fortelle og dele kunnskapen om urfolks liv og historie.

I mange museer er dette et svært aktuelt tema, og ofte kjenner museumsansatte på en berøringsangst når man skal formidle historien til urfolk og minoriteter, utsatte og marginaliserte grupper. Med berøringsangsten forsvinner også berøringsmotet. Resultatet blir gjerne at man unnlater å formidle viktige aspekter ved for eksempel den lokale samiske historien. Slik mister både det samiske samfunnet og det øvrige lokalsamfunnet vesentlig kunnskap.

Med bakgrunn i filmen "Geronimos tapte stamme", og dens tilknytning til den amerikanske urbefolkningen, og erfaringer med formidling av historien til samene som urfolk diskuterer vi hvilke utfordringer som vi møter i formidlingen av urfolks historie og reiser spørsmålet om hvem som kan fortelle disse historiene. Filmen skal ha premiere under filmfestivalen i Haugesund rett etter Arendalsuka, men vi vil vise noen klipp under arrangementet.

 

Siden det ikke er enkelt å strømme gjennom skroget til Hestmanden vil arrangementet vil filmes og gjøres tilgjengelig på Museusmforbundets YouTube-kanal etter arrangementet. 

Hopp til toppen