Hvordan øke botryggheten til leietakerne i et presset leiemarked?

Arrangør
Husbanken
Dag
Tirsdag 13.8 2024 13:15 - 14:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Ulikhet
Språk
Norsk
Sted
Kulturkammeret
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Klangkammeret
Antall plasser i lokalet
70
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Hans Christian Sandlie, Forsker, BOVEL Senter for bolig- og velferdsforskning
Anne-Rita Andal, Organisasjonssekretær, Leieboerforeningen
Karin Finnerud, Kommunedirektør, Skien kommune
Rita Hirsum Lystad, Styreleder, Samskipnadsrådet
Jan Hjelle, Adm. direktør, Husbanken
Are Martin Sauren, Fasilitator/Fung. kom. direktør, Husbanken
Flere navn kommer
Kontaktperson
Åse Marie Landsverk, Husbanken, +4799533885
Nettside
http://husbanken.no
Facebook
www.facebook.com/husbanken
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

For dem som ikke kan eller vil kjøpe sin egen bolig, skal leie være et godt og trygt alternativ. I dag er nesten én million personer leietakere, og av disse er rundt 400 000 langtidsleietakere. Veksten i leiepriser har vært høy de siste to årene . Det samme har prisene på andre nødvendighetsgoder som mat og strøm. Kostnadsøkningene rammer sosialt ujevnt, – de med minst fra før må stramme inn mest. Anslag på økonomisk sårbarhet blant leietakere, utført av SIFO høsten 2023, viste at om lag én av fire leietakere står i fare for å misligholde boutgiftene sine i tiden som kommer.  

Nå er situasjonen vanskeligere i leiemarkedet enn på lenge. Mange steder er det for få tilgjengelige utleieboliger, og leieprisene har steget kraftig. Særlig i de store byene, men også i resten av landet. Det rapporteres om en kraftig økning i antall konflikter mellom utleiere og leietakere, og mange som leier opplever det som et stadig mindre trygt alternativ. 

Hvilke tiltak er viktigst for å redusere presset i dagens leiemarked og øke leietakernes botrygghet?  

Er svaret så enkelt som at det trengs flere og bedre utleieboliger? Vil flere boliger automatisk redusere leieprisene og styrke leietakernes situasjon, eller må vi regne med at mange leietakere fortsatt vil slite med høyere husleie enn de egentlig har råd til? Hvordan kan staten legge til rette for å bedre situasjonen gjennom sine finansieringsordninger og endringer i lovverk? Hvordan kan kommunene bidra? Og hva med dem som bygger og eier boliger som leies ut?  

Husbanken ønsker velkommen til debatt om den utfordrende situasjonen i leiemarkedet. I panelet møtes representanter fra Husbanken, Leieboerforeningen, utleiere, forskningsmiljøer og kommunesektoren.  

 

Hopp til toppen