- Arrangør
- Veterinærinstituttet
- Dag
- Mandag 12.8 2024 15:00 - 16:15
- Arrangementstype
- Debatt
- Tema
- Næringsliv
- Klima/miljø
- Språk
- Norsk
- Sted
- Studio Spornes Tyholmen
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 75
- Medvirkende
- Even Tronstad Sagebakken, Statssekretær, Nærings- og fiskeridepartementet
- Rasmus Hansson, Stortingspolitiker, Næringskomiteen på Stortinget
- Lars Fjeldstad, Ordfører i Osterøy kommune, Leder av regionrådet Nord-Hordaland
- Vidar Hjartnes, Samfunnskontakt, Eide Fjordbruk
- Torfinn Evensen, Generalsekretær, Norske Lakseelver
- Kontaktperson
- Asle Haukaas, Veterinærinstituttet, 92080877
- Nettside
- https://www.vetinst.no/
- www.facebook.com/vetinstno/
- Universell utforming
- Rullestoltilpasset lokale
- Rullestoltilpasset WC
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Situasjonen i oppdrettsnæringen i dag er dyster. Fiskehelserapporten viser at over 100 millioner laks døde før slakt i norske oppdrettsanlegg i 2023. Det er særlig behandling mot lakselus som medfører sår og dødelighet for laksen.
Regjeringen har varslet stortingsmeldinger om havbruk og om dyrevelferd i kommende stortingsperiode. Stortinget har bedt regjeringa utforme en «Miljøfleks»-ordning i 2024 for å bedre situasjonen i oppdrettsnæringa. Med innføring av mer null- eller lavutslippsteknologi mht lakselus
Korte faglige innledninger
«Vi vet hva som må til for å «redde» situasjonen» ved avdelingsdirektør Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet
«Dette er lønnsomme investeringer til felles gode» av professor Ragnar Tveterås, Universitetet i Stavanger
«Hva slags miljøfleksordning trenger vi for å mindre lus og færre døde laks?» ved opppdragskoordinator Ketil Skår, Veterinærinstituttet
«Ønsker fra en oppdretter som jobber for endring» ved Vidar Hjartnes, oppdretter og samfunnskontakt fra Eide Fjordbruk i Hordaland
Paneldebatt
«En reelt bærekraftig oppdrettsnæring? Hvordan? Kan miljøfleksordningen vedtatt av Stortinget innstilles slik at vi løser oppdrettsnæringens utfordringer, håndterer den uakseptable dødeligheten av oppdrettsfisken og samtidig sikrer høstbare og sunne villfiskbestander? En mulig vinn-vinn-situasjon?»