Asylsøkere har krav på millionbeløp i skatt tilbake fra staten! Saken er ikke løst etter femten år!

Arrangør
Mennesker i Limbo, Yemane Nettverk
Dag
Tirsdag 13.8 2024 17:45 - 19:00
Arrangementstype
Seminar
Tema
Menneskerettigheter
Språk
Norsk
Sted
Kirkens Bymisjon - Vestregate 2
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
70
Medvirkende
Magnus Takvam, Debattleder
Arne Viste, Limbogate.no
Mina Kavir, Styreleder, Mennesker i Limbo Trondheim
Even Eriksen, Statssekretær for justis- og beredskapsminister, Arbeiderpartiet
Jon Ole Martinsen, Seniorrådgiver og pressekontakt, NOAS
Andreas Sjalg Unneland, Medlem av justiskomiteen, SV
Kontaktperson
Stefano Gardone, Tiltakskoordinator, Batteriet Vest-Norge, Kirkens Bymsjon, 90288479
Nettside
https://ilimbo.org/
https://www.batteriet.no/
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Arne Viste i limbogate.no har avdekket at staten urettmessig i en lang rekke år krevde inn flere hundre millioner i trygdeavgift fra mennesker som ikke fikk bli medlemmer i folketrygden. Feilen berører omkring 3000 tidligere asylsøkere som har arbeidet i Norge. Noen av disse har fått opphold i Norge, noen har reist til hjemlandet eller til et 3.dje land og noen lever fortsatt med en juridisk uavklart situasjon i Norge.

Det var skatteetaten og ikke justismyndighetene som var initiativtager til «kriminaliseringen av hvitt arbeid» i januar 2011. Hvordan kunne myndighetene (Skatt og NAV) la være å ordne opp og betale tilbake da de ble kjent med feilene i januar 2010?  Og hvordan kunne disse skatteyterne plutselig fjernes fra skattemanntallet i 2011 med manglende skatteoppgjør og 30 millioner økning på statens konto for herreløse penger som resultat. Og hvorfor forties feilen fortsatt i 2024 overfor de mange ofrene som i hovedsak er uvitende.

Arne Viste vil gi en historisk oversikt, og påpeke de klare sammenhenger mellom trygdeavgift og skattekortnekten i 2011 som i de påfølgende årene hadde så store negative konsekvenser både for ofrene og for samfunnet. Stortingets grundige behandling av retten til arbeid som førte til grunnlovsparagraf 110 står i grell kontrast til de subtile og ikke-sporbare prosessene som har gitt oss dagens tap-tap-situasjon.

Den politiske retorikken er velkjent: «Ulovlig opphold skal ikke lønne seg». Realiteten er annerledes. Har vi havnet i en situasjon der fryktretorikk og signalpolitikk er effektive hindre for konstruktive politiske løsninger basert på fakta og åpen debatt?

Arrangementet vil også kort belyse livssituasjonen til avviste asylsøkere. Hvorfor drar de ikke hjem? Hvordan lever de?

Vi har invitert sentrale aktører og politikere til panelet for å bidra med saksopplysninger og drøfte mulige løsninger.  Debatten blir ledet av Magnus Takvam tidligere politisk kommentator i NRK og nå tilknyttet Altinget.no. Paneldeltakere: Even Eriksen (Ap), Andreas Skjalg Unneland (SV), Jon Ole Martinsen (NOAS) i tillegg til Arne Viste.

Hopp til toppen