Kan utenlandskabler være løsningen til det norske energikvadrilemmaet?

Arrangør
Volt Power Analytics, Rystad Energy
Dag
Tirsdag 13.8 2024 12:00 - 13:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Energi
Språk
Norsk
Sted
Thommesengården
Stedsbeskrivelse
2. Etg
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
50
Medvirkende
Erik Holm Reiso, Senior Partner & Managing Director Europe, Middle East and Africa, Rystad Energy
Katinka Bogaard, Managing Director & Founder, Volt Power Analytics
Olav Johan Botnen, Kraftmarkedsekspert & Founder, Volt Power Analytics
Kontaktperson
Katinka Bogaard, CEO, Volt Power Analytics AS, 96508448
Nettside
https://www.voltpoweranalytics.com/
https://www.linkedin.com/company/volt-power-analytics/posts/?feedView=all
https://www.rystadenergy.com
https://www.linkedin.com/company/rystad-energy/posts/?feedView=all
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Import-/eksportkabler inn og ut av Norge er ikke noe nytt. Den første kraftlinjen til Sverige ble satt i drift i 1960 og den første undersjøiske kabelen til Danmark i 1976. I perioden da strømprisene var lave i Norge var dette ganske ukontroversielt siden de private norske konsumentene i bunn og grunn i ikke merket effekten på lommeboka av disse strømkablene. Ettersom årene gikk og kraftkonsumet i Norge økte (i en situasjon der det ikke ble bygget ut særlig mye mer norsk kapasitet) kom imidlertid det norske kraftoverskuddet under press, også drevet av økt eksport. Prisene på kraft økte i parallell med denne utviklingen og eksploderte med den russiske invasjonen av Ukraina og den påfølgende prisøkningen grunnet Europas raske utfasing av russisk gass. Dette har medført at sterke stemmer i den norske energidebatten har tatt til orde for å stoppe videre utvikling av utvekslingskapasitet inn/ut av Norge og konkret også stoppe planer om å fornye to utvekslingskabler som går til Danmark når disses levetid utløper.

Det er vår oppgave som analytikere å se på det store og det lange bildet. På sikt er et fornybart energisystem både rent, billig og forsyningssikkert. Og det er et fluktuerende system som krever back-up. For Norge er hensynet til urørt natur og urfolkrettigheter er viktig. Dette har påvirket evnen til å faktisk få bygget ut ny kraft, og det er noe av grunnen til at vi nå er over i et «høyprisregime». Havvind i Norge er også heller vanskelig, siden vi har dypvannssoner langs våre kyster, noe som gjør andre lands bunnfaste havvindparker mer konkurransedyktige. Og med de store utbyggingsplanene i landene rundt oss, kan vi heller importere denne kraften som kommer rimelig inn i spotmarkedet?

I simuleringer basert på kapasitetsutvidelsesplanene i Norge, i Nordsjøen, på kontinentet og i Storbritannia fra Rystad Energy, toppet med modeller fra Volt Power Analytics, ser vi at import-/eksport-balansen vil tippe i retning av årlig netto import på slutten av 2020-tallet. Derfor: Kan strømprisen i Norge bli lavere dersom vi erstatter kablene til Danmark, enn om vi ikke gjør det? Dersom vi skulle øke utvekslingskapasiteten til for eksempel Tyskland, kan prisen gå ned på det? Med andre ord: Kan utvekslingskabler til utlandet rett og slett være løsningen på det norske energikvadrilemmaet: utslippskutt, motparter til å stole på, reduserte kraftpriser og lite naturinngrep på land i Norge? Videre kan dettevære med på å realisere Norge som «Europas batteri» med effektforsterkning og pumpekraftanlegg i vårt vannkraftsystem?

Hopp til toppen