- Arrangør
- Folkehøgskolekontoret
- Dag
- Onsdag 14.8 2024 09:45 - 11:00
- Arrangementstype
- Samtale
- Tema
- Demokrati
- Partipolitikk
- Språk
- Norsk
- Sted
- Fryden
- Stedsbeskrivelse
- Demokratibåten
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 70
- Medvirkende
- Simen Velle, leder, FpU
- Hadle Bjuland, leder, KrfU
- Omar Svendsen-Yagci, nestleder, Unge Venstre
- Najma Ahmed, 1.nestleder, SU
- Amrit Kaur, leder, RU
- Sivert Leirbakk, kommunestyrerepr., Nordre Follo Høyre
- Halvor Endrerud, AUF
- Marianne Rossevatn, sentralstyremdlem, SP
- Anita Rapp Ødegård, Nansen dialogsenter
- Angelina Christiansen, generalsekretær, Folkehøgskoleforbundet
- Dorte Birch, debattleder
- Kontaktperson
- Tor Inge Askeland, Folkehøgskolekontoret, 93257568
- Universell utforming
- Nei
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Unge velgere har lavere valgdeltakelse i Norge enn eldre velgere. Det har derfor blitt satt inn store ressurser for å sikre høyere valgdeltakelse blant ungdommer. Skoledebattene, der ungdomspolitikere inviteres ut på videregående skoler for å diskutere med hverandre, er ett av tiltakene for å øke valgdeltakelse blant førstegangsvelgere.
Skoledebattene er mange ungdommers første møte med partipolitikken. Skoledebattene kan også være mange ungdommers første møte med andre holdninger enn dem de selv har og dermed en måte de kan få utfordre egen tenking.
På skoledebattene opplever videregåendeelever representanter for ungdomspartier over hele spekteret diskutere saker valgt av elevrådene og andre representanter for elevene på de videregående skolene. Debattene har ofte høy temperatur, men omsettes debattantenes engasjement til høyere valgdeltakelse blant elevene? Gir skoledebattene unge velgere et godt grunnlag for å stemme? Er det de enkle argumentene som vinner i skoledebattene? Blir forskjellene mellom partiene framstilt som kunstig store? Blir elevene klokere etter å ha lyttet til en skoledebatt?
Finnes det alternativer til skoledebattene? Representanter for Nansen dialogsenter og/eller Frirommet presenterer sine dialog- og debattmetoder.
Folkehøgskolene inviterer deretter til en samtale rundt hvordan ungdom kan oppmuntres til å delta i demokratiet og få god kjennskap til hva de ulike partiene står for på ungdommenes egne premisser.