Trenger Norge et nytt eliteuniversitet for teknologi?

Arrangør
GoforIT
Dag
Mandag 12.8 2024 16:00 - 16:50
Arrangementstype
Samtale
Tema
Utdanning
Digitalisering
Språk
Norsk
Sted
Annen Etage
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Inngang ved Castelle
Kontaktperson
Mali Hole Skogen, Samfunns- og bærekraftsdirektør/Ansvarlig for GoforIT, IKT-Norge, 91835999, mali@ikt-norge.no
Nettside
https://tankesmiengoforit.no
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Hva med å bygge et nytt tech-universitet, en privat, kommersiell institusjon som satser knallhardt på IT- og teknologistudier? Et universitet eller høyskole som kan produsere et større volum sylskarpe norske teknologihoder, som på sikt skal bygge og utvikle det bærekraftige, digitale, datadrevne Norge. 

Vil BI melde seg? Det skader jo ikke at de kommende norske teknologigründerne og finansfolka går på samme skole? Eller er det mer aktuelt for noen andre?

Hvorfor vil vi i tankesmien GoforIT utforske denne ideen? Misforholdet med hva som utdannes på høyskoler og universiteter, og det skrikende behovet for teknologikompetanse i arbeidslivet, fortsetter å øke dramatisk. 

Vi er på trappene av en industriell revolusjon drevet av kunstig intelligens. Alle bransjer, fra helse, skole, til handel og bygg- og anlegg, vil treffes av den hardtslående teknologibølgen. Det er få gode svar på hvordan vi ruster Norge for denne samfunnsomveltende teknologien, i lys av at vi mangler 40 000 teknologer.

Abelia, IKT-Norge, NHO, Tekna, NITO og mange flere har etterspurt flere teknologistudieplasser i flere enn 10-år. Flaskehalsen er krystallklar: IT-studier er kjempepopulære - den oppvoksende generasjonen ønsker å studere teknologifag, men det er ikke nok studieplasser til dem. 

Straks starter et nytt studieår, uten noen tegn på den nødvendige opprustningen på teknologistudier og studieplasser. Vi styrer mot en fremtid der it-kompetanse blir ekstremt etterspurt, men Norge rygger baklengs inn i fremtiden uten nok kloke hoder til å bygge det nye digitale Norge og den nye teknologidrevne industrien. 

Skal forskere og IT-bransjen innse at teknologistudier ikke er myndighetenes prioritering, og ta saken i egne hender? 

 

Hopp til toppen