Toll og bananer

Arrangør
Norsk Tollerforbund
Dag
Tirsdag 13.8 2024 13:00 - 15:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Samfunnssikkerhet og beredskap
Språk
Norsk
Sted
Randi Lauvdal blomster
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
2. etasje
Antall plasser i lokalet
ca 70
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Karin Tanderø Schaug, Forbundsleder, Norsk Tollerforbund
Johan Lindgren, Forbundsleder, Tull/Kust
Jørn Rise, Forbundsleder, Dansk Told og Skatteforbund
Øystein Børmer, Tolldirektør, Tolletaten
Kristin Kvigne, Kripossjef, Kripos/Politiet
Pia Gulbrandsen, Konserndirektør Kommunikasjon og Samfunnskontakt, Bama Norge
Mahmoud Farahmand, Stortingsrepresentant, Høyre
Sandra Borch, Stortingsrepresentant, Senterpartiet
Helge Andre Njåstad, Stortingsrepresentant, Fremskrittspartiet
Maria Aasen-Svensrud, Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
Kontaktperson
Steinar Myhre Knutsen, Kommunikasjonrådgiver, Norsk Tollerforbund, 90591618, post@norsktollerforbund.no
Nettside
https://www.norsktollerforbund.no
Facebook
www.facebook.com/Norsktollerforbund
X / Twitter
@NorskTollblad
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Norsk Tollerforbund arrangerer debatt om grensekryssende organisert kriminalitet i Norge og Norden.

Del 1: "Svenske tilstander og kokaintsunamien"

Norge står midt i en kokaintsunami. Volumene som kommer fra Sør-Amerika er uten sidestykke, volden øker og de kriminelle nettverkene blir stadig sterkere og mer nådeløse. Europa har begynt å ta tak i problemet og ruster kraftig opp, blant annet med store investeringer og økt kontrollevne i sine havner. Hva gjør man i Norden for å møte denne utfordringen - blir vi det svakeste ledd og de kriminelles foretrukne inngangsport til Europa? Er de "svenske tilstandene" i ferd med å smitte over på Norge, og hvordan skal vi stå opp imot dette? Hva gjør Norge - og er det nok? Organisert kriminalitet er grensekryssende, og det må samarbeides på tvers av landegrensene for slå ned på dette. 

Forbundslederne i Norsk Tollerforbund (NO), Dansk Told & Skatteforbund (DK) og Tull/Kust (SE) samtaler om situasjonen i Norden. Karin Tanderø Schaug, Jørn Rise og Johan Lindgren er i panelet.

De tre nordiske fagorganisasjonene vil fortelle om hvordan vi i fellesskap ser på situasjonen og dele erfaringer med hvordan man håndterer dette i de nordiske landene.

----

Del 2: "Hvordan møte truslene om organisert kriminalitet"

I fjor var det flere store kokainbeslag på terminalen til BAMA i Oslo. I år har vi kunnet lese mer om hvordan kriminelle kartlegger og skaper frykt blant de ansatte der. BAMA Norge gjester debatten og vil fortelle om disse sakene fra sitt perspektiv og erfaringene fra både beslagene og det som er avdekket i etterkant. Kripos-sjef Kristin Kvigne kommer for å fortelle om hvordan hun ser på situasjonen. Sammen med tolldirektør Øystein Børmer og forbundsleder Karin Tanderø Schaug vil de diskutere truslene Norge står ovenfor og hvordan vi best kan møte disse fremover. Fokuset vil være på samhandling, båndene og avhengigheten som allerede finnes mellom Toll og politi og hvordan man sammen skal kunne motvirke truslene som truer vårt land.

---

Del 3: Varer den poltiske vilje lenger enn valgkampen?

Politikere fra regjeringspartiene og opposisjonen, fra finans- og justiskomiteene, møtes til debatt. Alle gode tiltak må finaniseres og det klarer ikke Tolletaten alene. Hittil i år har alle partiene lovet mer støtte og ytterligere satsing på Tolletaten. I revidert statsbudsjett ble det gitt et løft, men uten ytteligere økninger vil Tolletaten fortsatt møtte redusere driften og legge ned tollsteder - det reduserer igjen kontrollevnen og lager store hull i "beredskapsgjerdet". Står partiene ved sine løfter nå som det er nytt statsbudsjett (for 2025) rett rundt hjørnet? Er dette bare valgkampløfter i år eller en langsiktig forpliktelse til å styrke hverdagsberedskapen?


Mahmoud Farahmand (H), Maria Aasen-Svensrud (Ap), Helge Andre Njåstad (Frp) og Sandra Borch (Sp) er bekreftet. Forbundsleder i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug deltar også.

Flere stortingspolitikere og andre debattanter kan komme til senere.

Hopp til toppen