Det første i vår lov - Jubileumsforestillingen "Himmelske toner gjennom 1000 år"

Arrangør
Kulturfabrikken Barbu, Foreningen Himmelske Toner
Dag
Torsdag 15.8 2024 19:30 - 21:00
Arrangementstype
Kultur/aktivitet
Tema
Kultur
Språk
Norsk
Sted
Barbu scene
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
Barbu Scene, Hovedsal
Antall plasser i lokalet
300
Medvirkende
Arild Stav, Musikalsk leder
Håvard Sand, Manusforfatter
Sara Maria Lepsøe, Manusforfatter
Filip Stav, Skuespiller
Alf Magnus, Forfatter, skuespiller
Ole Petter Erlandsen, Forfatter, forteller
Anette Mortensen, Sang
Ketil Henriksen, Perkusjon
Per Kjetil Farstad, Gitar
Kontaktperson
Tommy Haug, Prosjektleder, Kulturfabrikken Barbu Scene, 90053200, tommy@barbuscene.no
Nettside
http://www.himmelsketoner.no
http://www.barbuscene.no
Facebook
www.facebook.com/himmelsketoner
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Bønnen som fødte vår nasjon og loven som bygde den.

«Det første i vår lov ...»

I forbindelse med 1000-årsmarkeringen av kristenretten som ble satt på Moster i 1024, 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov og 200-årsmarkeringen av Hans Nielsen Hauges død i 2024, inviterer foreningen Himmelske toner til denne forestillingen.

Bakgunn

Vi vet at våre forfedre dro i viking, men vet vi hva som fikk dem til å holde opp? Denne historien er det forestillingen «Det første i vår lov» vil formidle, sett med troens øyne. Med utgangspunkt i bønnen som fødte Norge og loven som bygde den, med nasjonalsalmen «Gud signe vårt dyre fedreland» som gjennomgangstone.

Kristenretten som ble satt på Moster i 1024 av Olav den Hellige, begynte med en bønn: «Det første i vår lov er at vi skal bøye oss mot øst og be til den Hellige Krist om godt år og at vi skal holde landet vårt bygd og kongen vår ved helse. Han være vår venn og vi hans og Gud være venn til oss alle.».

Forestillingen beskriver hvordan bønnen og Guds ords komme brøt mørket over vårt land «slik at ljos over landet strøymde». Dette førte igjen til den største samfunnsmessige omveltningen i vårt lands historie. At vi nå kunne kalle Gud vår venn, var en ny tanke – ingen så på Odin som sin venn. Ikke bare ble fokuset for tilbedelse forandret, men dette nye fokuset berørte samfunnet i sin helhet. Vi gikk fra ættesamfunn til rettssamfunn der alle er like for loven fordi vi er skapt i Guds bilde. Fra å ha vært en kultur som feiret det sterke og voldelige, fikk vi verdier og dyder som kjærlighet, ydmykhet, måtehold.

Loven fra Moster bygde en ny grunnmur i vår nasjon, som ble videreutviklet av Magnus Lagabøte i en nasjonal lovbok 250 år senere. Magnus var kongen som kom til tronen mot alle odds, på grunn av hans bror og brorsønnens død som begge var foran han i arverekkefølgen.

Den neste store omveltningen i vårt land kom med Hans Nilsen Hauge og hans virke som ledet frem til nasjonens gjenfødelse og en ny grunnlov av 1814. Resultatet av alt dette ble store samfunnsmessige omveltninger som har lagt grunnlaget for vår nasjons kultur og verdier.

Om forestillingen

I 2014 ble «En mann forandret Norge» fremført for første gang i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven. Forestillingen ble utgangspunktet for konserten «Himmelske toner gjennom 1000 år» som ble fremført i Nidarosdomen 24. juni 2023. Konserten var en stor musikalsk takk til Gud for at han «sende sitt ord til Noregs fjell». Takken var uttrykt gjennom «den norske tonen» i et utvalg av salmer og sanger som har blitt sunget gjennom våre tusen år som kristen nasjon. Konserten «Himmelske toner gjennom 1000 år» var også jubileumsfinale under 1000-årsjubileet for Kristenretten på Moster 2. juni i år.

Torsdag kveld under Arendalsuka skal himmelske toner fylle Kulturfabrikken Barbu Scene, og du kan være med å feire, og takke.

Hopp til toppen