Havbunnsmineraler - Myter og fakta

Arrangør
Loke Marine Minerals
Dag
Mandag 12.8 2024 18:00 - 19:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Energi
Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
Rygerelektra
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
150
Medvirkende
Walter Sognnes, CEO, Loke
Tore Halvorsen, CTO, Loke
Kai Hjemgaard, CFO, Loke
Wenche Rosengren Helland, Sustainability Manager, Loke
Kontaktperson
Walter Sognnes, CEO, Loke Marine Minerals, 95750342, walter@lokemm.com
Nettside
http://www.lokemm.com
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Det grønne skiftet innebærer en overgang fra fossil energi til fornybar energi og assosieres ofte med batterier, elbiler, vindmøller og solceller. Det er imidlertid mindre bevissthet knyttet til grunnpilaren i denne verdikjeden: utvinning og prosessering av kritiske mineraler. International Energy Agency (IEA) viser i sine rapporter at den globale etterspørselen etter kritiske mineraler til det grønne skiftet vil øke med en faktor på 5 til 10 frem mot 2040. 

 

Mye av dagens utvinning og prosessering av disse mineralene kommer med store miljøkonsekvenser og lav ESG score – eksempler er regnskog i Indonesia som trues av økende nikkelproduksjon og koboltutvinning i Kongo. Det er et faktum at dagens landgruver ikke kan dekke det økte behovet for disse mineralene, samtidig er produksjon og prosessering av mineralene kontrollert av noen få aktører / land - der Kina er den klart dominerende.

 

Havbunnsmineraler er de siste årene blitt lansert som et alternativ til å åpne nye gruver på land. Dyphavene utgjør over halvparten av jordens overflate og ressursene er betydelig større enn det vi finner på landjorden. 

 

Til tross for et bredt politisk flertall på Stortinget relatert til åpning av norsk sokkel for havbunnsmineralaktivitet, har det vært uttrykt betydelig motstand fra enkelte aktører. Vår oppfatning er at debatten preges av mangelfullt faktagrunnlag. Loke er et verdensledende havbunnsmineralselskap som samarbeider med ledende miljøer innen både dypvannsteknologi og forskningsmiljøer innen dyphavet. I denne presentasjonen ønsker Loke teamet, med vår industrielle tilnærming til havbunnsmineraler, å bidra til å belyse fakta og forhåpentligvis avkrefte noen myter.

Hopp til toppen