«Tyholmenkampen» – Bevaring av bykjernen i Arendal på 1970 tallet

Arrangør
Mesterbrevnemnda, Arendal Håndverker og Industribedrifters Forening
Dag
Mandag 12.8 2024 13:00 - 16:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
By- og stedsutvikling
Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
Bendiksklev 10
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
2. etasje
Antall plasser i lokalet
60
Medvirkende
Hans Olaf Aanensen, Arkitekt, forsker og forfatter
Kontaktperson
Knut Guttormsgaard, Sekretær, Arendal Håndverker og Industribedrifters Forening, 93447395
Nettside
https://www.arendal-handverker.no/
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Hyggetreff på Håndverkeren

Arkitekt, forsker og forfatter Hans Olaf Aanensen holder foredrag der han tar oss med 50 år tilbake i tid under overskriften: «Tyholmenkampen». Aanensen, som har skrevet bok med samme tittel, var sentral i å kartlegge og tilrettelegge for at kjernen av bysentrum i Arendal ble bevart. Planene og stemningen, på 1960 og inn i 1970 tallet, var å rive og bygge nytt. Mange engasjerte seg, det snudde, og et nytt syn på bevaring og bruk av gammel trehus-bebyggelse vokste fram.

Temaet og denne historien peker fremover mot dagens fokus på gjenbruk og ombruk av bygninger og ting vi omgir oss med. Det gir også dagens håndverkere inspirasjon til å lære seg og forstå eldre håndverksteknikker og for oss alle å sette pris på kulturarven.

Vi hygger oss i Arendal Håndverk og Industribedrifters Forenings festsal med noe å bite i til kaffen.

Om foredragsholderen:
Hans Olaf Aanensen er sivilarkitet, forsker og forfatter. Han har utført store arbeider med antikvarisk registrering av gammel trehusbebyggelse og forsket på rehabilitering av eldre trehus.

Aanensen er utdannet sivilarkitekt fra NTH (NTNU) i Trondheim, der han senere også har arbeidet som veileder og sensor ved Institutt for arkitekturhistorie.

Boka Gamle trehus, skrevet sammen med Tore Drange og Jon Brænne, er etter hvert blitt en «klassiker» innen fagfeltet. Fra første utgave i 1980 og fram til 2011 var den kommet i ni opplag, revidert i to omganger.

Hopp til toppen