Hvordan snu utviklingen på en fraflyttingstruet øy?

Arrangør
År:2021, Bergen Næringsråd
Dag
Mandag 12.8 2024 13:00 - 14:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
By- og stedsutvikling
Språk
Norsk
Sted
M/S Sandnes
Vis i kart
Stedsbeskrivelse
1.kl salong
Antall plasser i lokalet
50
Medvirkende
Anne Koppang, gründer, Fedje Island AS
Kontaktperson
Trine Elisabeth Grann, Head of Communication & Sustainability, Fedje Island AS, 91606765, trine@fedjeisland.no
Nettside
http://www.fedjeisland.no
http://www.feddiedistillery.no
Facebook
www.facebook.com/fedjeisland
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

Hør den fantastiske gründerhistorien fra øya Fedje halvannen time nord for Bergen, en øy som var truet av fraflytting.

Ny virksomhet, gründerånd og ideer kom til øya. Det startet i 2019 med et kvinneeid destilleri på øya. Et eiendoms- og destinasjonsselskap ble etablert året etter, for å rigge satsningen på destilleriturisme. Det var behov for overnattings- og serveringstilbud av god kvalitet, til gjester som vil oppleve destilleriet og øya.

Gründer Anne Koppang og gjengen bak Fedje Island og Feddie Ocean Distillery skaper nye muligheter, næringer og arbeidsplasser. Fedje er i vinden og har kommet på kartet for nye gjestegrupper til øya, antall besøkende øker hvert år.  Hva er deres formel for ny utvikling og vekst? Hvordan utvikle ny næring i samarbeid med kommunen og i takt med lokalsamfunnet? Hva er de største utfordringene underveis? Hvordan kan nye virksomheter bidra til å  ta vare på et lite øysamfunns iboende kvaliteter, som stillhet og ro? Hvordan motvirke masseturisme som kan ødelegge natur- og kulturlandskap? Og hva skal til for å lykkes med høye mål? 

Mange norske småkommuner er i samme situasjon som Fedje; de unge flytter ut, befolkningen blir eldre, og inntektene fra næring og nyskaping går ned mens utgiftene til velferdstjenestene øker. Tilflytting stanser fordi det ikke opprettholdes eller utvikles nye, attraktive arbeidsplasser som kan holde på de unge eller få dem tilbake etter utdanning.

Møt gründeren av nye næringer for vekst på Fedje, og vær velkommen til en spenstig gründerhistorie utenom allfarvei. Etter foredraget på ca. 40 minutter inviterer vi til spørsmål og dialog med deltakerne. 

Hopp til toppen