Rettferdighetskultur på sjøen – En nødvendig kursendring for sikkerhet og læring

Arrangør
Norsk Sjømannsforbund
Dag
Onsdag 14.8 2024 14:00 - 14:45
Arrangementstype
Debatt
Tema
Arbeidsliv
Språk
Norsk
Sted
Boy Leslie
Stedsbeskrivelse
På dekk
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
35
Medvirkende
Terje Hernes Pettersen, Advokat, Norsk Sjømannsforbund
Frode Sund, Adm.dir., NHO Sjøfart
Kristian Gould, Spesialist menneskelige faktorer og org.sikkerhet, konsernstaben, Equinor
John Kristoffersen, Leder flysikkerhetskomiteen, Norsk Flygeforbund
Alf Tore Sørheim, Sjøfartsdirektør, Sjøfartsdirektoratet
Kontaktperson
Stian Grøthe, Leder politkk og myndighetskontakt, Norsk Sjømannsforbund, 41302010
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Nei, vi oppfyller ikke Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Sjøfarten er en risikofylt næring med mange alvorlige ulykker, noe statistikken fra 2023 tydelig viser. Til tross for Skipssikkerhetsloven og en nullvisjon for ulykker, er det fortsatt en vei å gå for å oppnå tilfredsstillende sikkerhet. Dagens praksis, hvor mannskap ofte blir holdt ansvarlige for hendelser forårsaket av systemfeil, samsvarer ikke alltid med lovens intensjon om et helhetlig sikkerhetsarbeid.

 

For å forbedre sikkerheten i sjøfarten er det nødvendig å etablere en rettferdighetskultur hvor læring og forbedring står i sentrum, fremfor skyldfordeling. Andre sektorer, som luftfart og industri, har lykkes med dette gjennom åpenhet og samarbeid. Ved å lære av deres erfaringer og diskutere konkrete tiltak, kan vi skape en tryggere og mer rettferdig sikkerhetskultur i sjøfarten.

Spørsmålet for denne debatten er: Hvordan kan vi skape en rettferdighetskultur på sjøen, hvor fokus er på læring og forbedring, i stedet for å fordele skyld?

 

I denne debatten skal vi utforske dette spørsmålet fra ulike perspektiver – myndigheter, rederinæringen og de som jobber på båtene. Vi skal se på hva som har fungert i andre næringer, og diskutere konkrete tiltak som kan bidra til en bedre og mer rettferdig sikkerhetskultur i sjøfarten.

Hopp til toppen