- Arrangør
- Clean Oceans
- Dag
- Tirsdag 13.8 2024 11:45 - 12:45
- Arrangementstype
- Debatt
- Tema
- Klima/miljø
- Språk
- Norsk
- Sted
- Torvet 1B
- Stedsbeskrivelse
- Torvet 1B
- Vis i kart
- Antall plasser i lokalet
- 30
- Medvirkende
- Eirik Langeland, Daglig leder, Clean Oceans
- Klaus Klausen Espedal, Daglig leder, Marine Recycling Cluster
- Vidar Nyhammer, Daglig leder, NCMT - Norwegian Circular Materials Technology
- Tom Samuelsen, Styreleder, 2i Kompetanse
- Ola Vollan, Sentralstyremedlem, Grønn Ungdom
- Helene Øyangen Lindberg, FoU leder, Oceanize
- Cecilie Lind, Daglig leder, Handelens Miljøfond
- Linda Monsen Merkesdal, Stortingsrepresentant, Ap
- Kontaktperson
- Inken Norberg, Clean Oceans, 97141751
- Nettside
- https://www.cleanoceans.no/
- Universell utforming
- Nei
- Miljøprofil
- Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
- Om arrangementet
Innovasjonsklyngene Clean Oceans og Norwegian Circular Materials Technology (NCMT) inviterer til en realitetsorienterende debatt om hvor Norge står når det gjelder å møte stadig høyere krav og forventninger til sirkulærøkonomi bl.a. knyttet til havplast.
I lys av problemets enorme omfang, setter vi søkelys på om det gjøres nok, og inviterer representanter fra plastindustrien, utstyrsprodusenter og politikere til å drøfte om vi arbeider i høyt nok tempo.
Produksjon av plast og materiell for fiskeri og havnæring skaper mange arbeidsplasser, men utstyret fra disse næringene utgjør en betydelig andel av den marine forsøplingen langs kysten vår. EU er en regulatorisk pådriver for økt sirkularitet, blant annet gjennom krav til utvidet produsentansvar. Norge uttrykker store ambisjoner i internasjonale sammenhenger, men sliter med å få gjennomført omstilling på hjemmebane – vi har sågar blitt utestengt fra “Høyambisjonskoalisjonen”, et klimaforum Norge selv var med å starte opp i 2015.
Norge arbeider nå med bestemmelser om utvidet produsentansvar for fiskeutstyr fra fiskeri, akvakultur og fritidsfiske som inneholder plast, som skal tre i kraft 1. januar 2025. Men, det legges i praksis opp til minimumskrav som i stor grad overlater til markedet å finne løsningene. Samtidig roper plastindustrien etter mer støtte og tilrettelegging for omstillingen til sirkulære verdikjeder, uten at det kommer ordninger som industrien finner tilfredsstillende.
Clean Oceans og NCMT vil gjennom denne debatten belyse temaet med et representativt panel for å vurdere om vi fremdeles kan se på vårt eget land som en troverdig aktør i det grønne skiftet, og hvordan vi kan sikre nødvendig vilje, evne, infrastruktur og insentiver til virkelig å løse plastutfordringen.