Fører samfunnsøkonomisk analyse av klimatilpasning mer til rassikring og mindre til nye motorveier?

Arrangør
Vestlandsforsking, Menon Economics, NGI, Statens vegvesen, Nye Veier AS
Dag
Torsdag 15.8 2024 10:00 - 11:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Samferdsel og mobilitet
Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
GRID-Arendal
Vis i kart
Medvirkende
Ingrid Dahl Hovland, Direktør, Statens vegvesen
Carlo Aall, Professor, Vestlandsforsking
Unni Eidsvig, Forsker, NGI
Annegrete Bruvoll, Forsker 1 og partner, Menon Economics
Anette Aanesland, Administrerende direktør, Nye Veier AS
Peter Aalen, Senior Manager, Menon Economics
Randi Walderhaug Frisvoll, Leder, Nasjonal rassikringsgruppee
Truls Gulowsen, Leder, Norges naturvernforbund
Jon-Ivar Nygård (forespurt), Samferdselsminister, Arbeiderpartiet
Trond Helleland (forespurt), Høyre, Stortingsrepresentant
Mona Fagerås (forespurt), SV, Stortingsrepresentant
Kontaktperson
Carlo Aall, Professor, Vestlandsforsking, 99127222, caa@vestforsk.no
Nettside
https://www.vestforsk.no/nn/project/klimatilpassing-og-vegtransport
https://www.ngi.no/
https://www.menon.no/
Facebook
www.facebook.com/vestforsk
X / Twitter
@vestforsk
Universell utforming
Nei
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Riksrevisjonen la i 2022 fram en rapport med alvorlig kritikk av myndighetenes arbeid med å tilpasse transportinfrastruktur til et klima i endring. Den nylig vedtatte Nasjonal transportplan (NTP) for 2025-2036 presenterer en rekke mål for arbeidet med klimatilpasning, bl.a. at det skal tas høyde for de varslede klimaendringene ved planlegging, utbygging, drift og vedlikehold av infrastruktur; at ny infrastruktur må dimensjoneres til et fremtidig klima; og at det utarbeides et godt kunnskapsgrunnlag for å kunne vurdere hvilke tiltak som er de mest hensiktsmessige og effektive for å sikre transportinfrastruktur og personer mot klimapåkjenninger - herunder naturfareplaner, kartlegging av flom- og skredpunkter og risikokartlegging.

På dette arrangementet legger vi fram resultater av innovasjonsprosjektet «Klimatilpasning og vegtransport» som har pågått siden 2021. Formålet med prosjektet har vært å forbedre eksisterende metoder innen vegsektoren for å analysere fysisk klimarisiko og utvikle en ny metode for samfunnsøkonomisk analyse av fysisk klimarisiko og tiltak for klimatilpasning.

Arrangementet innledes med fire innlegg. Først gir representanter for Statens vegvesen og Nye Veier AS deres vurderinger av hvor vegsektoren nå står i arbeidet med klimatilpasning. Så kommer tre innlegg fra hver av forskningspartnerne i prosjektet.  Først fra NGI om klimaendringene: Blir det bedre eller verre for veitransport i Norge? Så fra Vestlandsforsking om klimarisiko: Er det klimaendringer eller samfunnsutvikling som bidrar mest? Og avslutningsvis fra Menon Economics, om hvordan behandle klimatilpasning i samfunnsøkonomiske analyser og hvordan en bedre behandling kan påvirke prioriteringene.

I den påfølgende debatten stiller vi tre spørsmål:

  1. Hvor langt har vegsektoren kommet i arbeidet med klimatilpasning?
  2. Hvilken rolle kan bruk av ny og alternativ teknologi (eks automatisk skredvarsling, mobile skredoverbygg) få i arbeidet med klimatilpasning?
  3. Når NTP varsler et redusert økonomisk handlingsrom – bør vi kan vi da bruke mer penger til rassikring av smale vestlandsveier og mindre til nye fire-felts motorveier?

Vi har invitert representanter fra regjering, Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, og Nasjonal rassikringsgruppe til debatten.

Hopp til toppen