Er likeverd en utopi? Jenters og kvinners vei til prestasjonsutvikling

Arrangør
Universitetet i Agder
Dag
Tirsdag 13.8 2024 10:00 - 10:50
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Forskning
Likestilling
Språk
Norsk
Sted
UiA-teltet
Vis i kart
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Bård Erlend Solstad, Førsteamanuensis, UiA
Hege Merete Bjørnestøl Beckmann, Førsteamanuensis, UiA
Gunn-Hilde Erstad Haugen, Forsker, UiA
Rasha Abdallah, Rådgiver, UiA
Monica Klungland Torstveit, Professor, UiA
Kontaktperson
Bård Erlend Solstad, Førsteamanuensis, Universitetet i Agder, 90114208, bard.e.solstad@uia.no
X / Twitter
@Dr_Solstad
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Nei
Om arrangementet

For å oppnå en større grad av likestilling i ulike prestasjonskontekster, bør fremtidig forsknings- og formidlingsarbeid i større grad vurdere likeverdperspektivet. Likeverdperspektivet utfyller dagens likestillingsperspektiv ved å ta hensyn til forskjellene mellom kvinner og menn som igjen vil bidra til økt bevissthet rundt reelle utfordringer i dagens samfunn. Forskning har vist at kvinner ofte blir oppfattet som mindre kompetente, mindre opptatt av konkurranse og mer skjøre enn menn i ulike prestasjonskontekster. Forskning har også vist at det finnes strukturelle barrierer som hindrer kvinners deltakelse, utvikling og prestasjon i ulike prestasjonskontekster.

Idretten har fortsatt utfordringer med kjønnsubalanse. Flere gutter enn jenter begynner og fortsetter med idrett, jenter med minoritetsbakgrunn har betydelig lavere deltakelse enn gutter med minoritetsbakgrunn, mennene tar flere medaljer enn kvinnene og det er betydelig flere mannlige enn kvinnelige ledere og trenere i idretten. Det er derfor viktig at sentrale aktører setter søkelys på mangfold, inkludering og likeverd i idretten, samt bidrar til at Norge blir et foregangsland på styrking av jenters og kvinners utviklingsmuligheter på en sentral folkehelsearena.

Av alle sysselsettinger innen kultur, er musikeryrket en av de med størst kjønnsubalanse. SSBs statistikk over sysselsatte innenfor musikk viser en kjønnsfordeling hvor 67 prosent er menn og 33 prosent er kvinner. Dette kan man også se hos interesseorganisasjonene GramArt og TONO hvor kun 20 prosent av medlemsmassen er kvinner. Det er også overvekt av menn i høyere musikkutdanning hvor kun 20 prosent av de som studerer musikkproduksjon i Norge er kvinner. Den samme kjønnsforskjellen finner vi også innen rytmiske instrumenter som gitar, keyboard, bass og trommer.

Vi ønsker å øke bevisstheten til sentrale samfunnsmessige aktører rundt disse tidsaktuelle problemstillingene slik at det blir en reell bevegelse mot økt likeverd i disse prestasjonskontekstene.

Hopp til toppen