Hva er hjernen, og hvordan kan et fysisk organ skape persepsjon, bevissthet og minner?

Arrangør
Universitetet i Agder
Dag
Tirsdag 13.8 2024 15:00 - 16:00
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Forskning
Språk
Norsk
Sted
UiA-teltet
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
80
Streaming
Gå til streamingsiden
Medvirkende
Hanne Stensola, Førsteamanuensis, Universitetet i Agder
Tor Stensola, Førsteamanuensis, Universitetet i Agder
Kontaktperson
Hanne Stensola, Førsteamanuensis, Universitetet i Agder, 91722737
Nettside
https://www.uia.no/arendalsuka
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Servering
Ja
Om arrangementet

Nevrovitenskap er et relativt nytt forskningsfelt som bringer sammen mange forskjellige fagdisipliner for å forstå de biologiske mekanismene som skaper mentale fenomen.

I denne presentasjonen skal vi ta en reise gjennom nevrovitenskap som fag og forstå hvordan vi som forskere får innsikt i hjernens mysterier. Reisen tar oss også til hvilke spørsmål som er i fronten av dagens og morgendagens nevrovitenskap, samt hva vår egen forskning handler om.

Vi skal se nærmere på én prosess som er sentral for å forstå hjernefunksjon men som vi mennesker tar helt forgitt i hverdagen. Hjernen skaper nemlig semantiske kategorier, eller identiteter, fra komplekse informasjonsstrømmer for å kunne gi mening til hendelser som utfolder seg i virkeligheten. Slike identitetsrepresentasjoner er en viktig nøkkel for å forstå forholdet mellom opplevelser og hjernens biologiske fundament, og luktesansen spiller en kanskje overraskende spesiell rolle i denne prosessen.

Grunnforskning er essensielt for å forstå hjernens prosesser, og vi skal sette fokus på hvorfor dette er så viktig. I nevrovitenskap er dyreforskning fortsatt nødvendig, og vi skal vise hvordan nevrovitenskapelig grunnforskning og ansvarlig dyreforskning er forenelige.

 

Hopp til toppen