Fra rødt til grønt lys for laksenæringa?

Arrangør
Veterinærinstituttet
Dag
Mandag 12.8 2024 15:00 - 16:15
Arrangementstype
Debatt
Tema
Næringsliv
Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
Studio Spornes Tyholmen
Vis i kart
Antall plasser i lokalet
75
Medvirkende
Even Tronstad Sagebakken, Statssekretær, Nærings- og fiskeridepartementet
Rasmus Hansson, Stortingspolitiker, Næringskomiteen på Stortinget
Lars Fjeldstad, Ordfører i Osterøy kommune, Leder av regionrådet Nord-Hordaland
Vidar Hjartnes, Samfunnskontakt, Eide Fjordbruk
Torfinn Evensen, Generalsekretær, Norske Lakseelver
Kontaktperson
Asle Haukaas, Veterinærinstituttet, 92080877
Nettside
https://www.vetinst.no/
Facebook
www.facebook.com/vetinstno/
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Miljøprofil
Ja, vi oppfyller Arendalsukas miljøkrav.
Om arrangementet

Situasjonen i oppdrettsnæringen i dag er dyster. Fiskehelserapporten viser at over 100 millioner laks døde før slakt i norske oppdrettsanlegg i 2023. Det er særlig behandling mot lakselus som medfører sår og dødelighet for laksen.

Regjeringen har varslet stortingsmeldinger om havbruk og om dyrevelferd i kommende stortingsperiode. Stortinget har bedt regjeringa utforme en «Miljøfleks»-ordning i 2024 for å bedre situasjonen i oppdrettsnæringa. Med innføring av mer null- eller lavutslippsteknologi mht lakselus

Korte faglige innledninger

«Vi vet hva som må til for å «redde» situasjonen» ved avdelingsdirektør Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet

«Dette er lønnsomme investeringer til felles gode» av professor Ragnar Tveterås, Universitetet i Stavanger

«Hva slags miljøfleksordning trenger vi for å mindre lus og færre døde laks?» ved opppdragskoordinator Ketil Skår, Veterinærinstituttet

«Ønsker fra en oppdretter som jobber for endring» ved Vidar Hjartnes, oppdretter og samfunnskontakt fra Eide Fjordbruk i Hordaland

Paneldebatt 

«En reelt bærekraftig oppdrettsnæring? Hvordan? Kan miljøfleksordningen vedtatt av Stortinget innstilles slik at vi løser oppdrettsnæringens utfordringer, håndterer den uakseptable dødeligheten av oppdrettsfisken og samtidig sikrer høstbare og sunne villfiskbestander? En mulig vinn-vinn-situasjon?»

Hopp til toppen